Tips före köp

Tänk dig ett eget spabad hemma

 

Alltid tillgängligt för avkopplande bad när du själv har tid och lust. Det är faktiskt enklare än du tror och skönare än du anar. Ett riktigt spabad i det bästa utespa tänkbart är lätt att installera, lätt att använda och lätt att bli förälskad i.

 

 

1. Vad är ett spabad?

 

Svar: Enkelt uttryckt är det ett badkar i glasfiber och akryl, utrustat med massagemunstycken, sköna sitt- eller liggplatser, samt elvärmare och isolering samt Thermo-lock för ekonomin i uppvärmningen. Ett spabad är också en källa till inspiration, avkoppling och gemenskap. I ditt spabad kan du ta ett spontant, uppfriskande bad, då det till skillnad från en vedeldad tunna, alltid är på den temperatur du vill ha. Ett bad behöver alltså inga jobbiga förberedelser eller planering.

 

2. Vad ska jag tänka på när jag väljer spabad?

 

Svar: I vilket bad sitter du bäst med tanke på hur långa/korta ni i familjen är? Tänk på att tonårsbarn växer. Sedan får du lägga ribban för den utrustning du vill ha i sitt bad. Det kan gälla massagekraft, rörlig knådande massage eller lite enklare mysbubbel? Ju högre du kommer i prisklass, desto bättre reningskapacitet och massage får du. Och kanske annan utrustning såsom luftmassage med aromterapi.

Prata gärna med en av våra utbildade säljare om vad som passar just Er.

 

3. Hur installerar jag mitt spabad?

 

Svar: Elmässigt är det oftast 3x16 Ampere som behöver dras fram till badet för fast inkoppling. Lite mindre bad kan ibland köras med 1x16 Ampere. Bra är även att installera en arbetsbrytare i närheten av badet, för att enkelt kunna stänga av när du gör rent filtret etc.

 

4. Vad ska jag tänka på gällande placering av spabad?

 

Svar: Badet måste stå på en stabil grund, gärna en gjuten platta eller en paddad stenmjölsbädd med hård cellplast ovanpå. Vanligt altandäck, byggt enligt svensk byggnorm håller också. Man bör då kontrollera så bärlinorna inte sitter anslutna i husväggen, då detta kan ge lite resonansljud in till huset. Man kan givetvis bygga in badet i en trall och sänka ned det 30-40 cm men det är samtidigt viktigt ur servicesynpunkt, att det är åtkomligt runt om. En skyddad placering, gällande både insyn och skydd från vind, ökar användandet. Närhet till husdörr/altandörr är bra, så det inte känns långt att gå till och från spabadet.

 

5. Hur ofta bör jag byta vatten och hur rengör jag vattnet?

 

Svar: När man badar kontrollerar man alltid vattnets kvalitét. Man kollar då vattnets pH-värde. Att detta värde är korrekt (7,0-7,4), är en förutsättning för ett klart och krispigt badvatten. Det är då kloret fungerar som det skall. Man bör använda snabblösligt klor, kanske kombinerat med aktivt syre. Du får alltid en grundlig genomgång av rådgivaren i butiken eller per telefon. Vattenbyte görs normalt två-tre gånger per år och är trevligast att göra när det är plusgrader ute.

 

6. Hur underhåller jag mitt spabad för bäst resultat?

 

Svar: Se till att du har kontroll på vattenvärdena – så får du ett bättre badvatten. Locket bör impregneras två-tre gånger per år för att det skall stå emot smuts och fukt länge.

 

 

TIPS FÖRE KÖP